OŘECHOVÁ BÁBOVKA
(bez mouky, bez cukru)
Na tuto skvělou dobrotu potřebujeme jen pár kvalitních surovin, a to:
- 170 – 200 g ořechů (my jsme použili 70g lískových a 100g vlašských)
- 3 vajíčka (cca 150g)
- 150g zakysané smetany (16%)
- 15g rozpuštěného másla (nebo ghii)
- 6g kypřícího prášku
- kdo má rád sladké, může přidat nějaké ochucené flavdrops
… a to je vše :)
Pár surovin a jednoduchý recept, který zvládne i jakýkoli začátečník.
Postup:
- oříšky si rozemeleme téměř na mouku (my máme raději větší kousky, aby byly oříšky při konzumaci krásně cítit a křupaly v ústech)
- rozemleté oříšky si vložíme do větší misky, přidáme k nim všechny ostatní suroviny (vajíčka, smetanu, rozpuštěné máslo, kypřící prášek, flavdrops) a vše spolu důkladně promícháme
- mezitím si rozehřejeme troubu
- formu na bábovku si vymažeme a nalijeme do ní připravené těsto
- pečeme 40-45 min. na 180 stupňů (závisí to samozřejmě od trouby, my používáme horkovzdušnou a pekli jsme zcela na spodní příčce trouby, použili jsme horní i spodní ohřev bez ventilátoru)
- když máme hotovo, necháme bábovku zchladnout a následně ji pomocí talíře překlopíme
- krájíme až po vychladnutí
- na závěr necháváme volnou uzdu fantazii, my jsme doladili čokoládovými zero sirupem a pustili jsme se do ní :)
- DOBROU CHUŤ
Celá bábovka = 1730 kcal/50b/24s/156t (13v)
1/10 kousek = 173kcal/5b/2,4s/15,6t (1,3v)
Kdo by chtěl bábovku vyšší, je třeba použít dvojité množství surovin a zároveň tomu přizpůsobit dobu pečení :)