Farmářský koláč je skutečně bomba :) Ale proč využít podmáslí? Jednoduše proto, že kromě lahodné chuti přináší i řadu benefitů pro zdraví.
Podmáslí je fermentovaný mléčný výrobek. Obsahuje prospěšné bakterie a sestává převážně z vody, mléčného cukru laktózy a mléčné bílkoviny kaseinu. Přidané bakteriální kultury produkují kyselinu mléčnou a mohou zahrnovat Lactococcus lactis nebo Lactobacillus bulgaricus. Kyselina mléčná zvyšuje kyselost podmáslí a zabraňuje nežádoucímu množení bakterií, což prodlužuje jeho trvanlivost. Dodává mu také jeho mírně kyselou chuť, která je výsledkem bakterií fermentujících laktózu, primární cukr v mléce. Když bakterie v nápoji produkují kyselinu mléčnou, úroveň pH se sníží a kasein, primární protein v mléce, ztuhne. Podmáslí obsahuje hodně výživy v malé porci.
Podmáslí může nabídnout několik zdravotních výhod, včetně zlepšení krevního tlaku a zdraví kostí a úst.
- Může být lépe stravitelné než jiné mléčné výrobky
- Může podporovat kvalitu kostí
- Může zlepšit zdraví ústní dutiny
- Může pomoci snížit hladinu cholesterolu
- Může souviset s nižší hladinou krevního tlaku
Ale nyní se už pusťme do receptu :)
Potřebujeme:
Na korpus:
- 60 g másla (pokojová teplota)
- 100 g erythritolu + zero sirup (na doslazení)
- 1 velké vejce (cca 60 g, pokojová teplota)
- 225 g podmáslí kysané 1% (pokojová teplota)
- Flavdrops dle chuti
- 1 čl jedlé sody
- špetka soli
- 180 g špaldové mouky
Na polevu:
- 40 g rozpuštěného másla
- 100 g erythritolu
- 30 g mléka (polotučného nebo jiného)
- špetku soli
- 30 g nasekaných ořechů (použili jsme pekanové)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Formu o rozměrech 20 x 30 cm (nebo kulatou formu o průměru 22 cm) lehce vymažte (nebo použijte pečící papír).
- Máslo a erythritol vyšlehejte do hladka + přimíchejte zero sirup (nebo vynechejte sirup a přidejte o 100 g více erythritolu).
- Přidejte vejce a vyšlehejte do hladka.
- Vmíchejte podmáslí a flavdrops.
- Přidejte sodu, sůl a mouku a šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
- Nalijte těsto do připravené vymazané formy.
- Pečte po dobu 30 až 35 minut. Korpus musí být zlatohnědý a teprve pak se začne oddělovat od okrajů formy.
- Ke konci doby pečení začněte připravovat polevu.
- Máslo a erythritol důkladně promíchejte.
- Přidejte mléko, sůl a pekanové ořechy (poleva bude tužší, ale slévatelná).
- Upečený korpus přelijte polevou a jemně a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše korpusu.
- Vraťte do trouby na dalších 10 minut.
- Vyjměte koláč z trouby (poleva bude vypadat velmi tekutě).
- Dort můžete jíst horký, s polevou stále lepkavou; nebo nechte dort několik hodin stát při pokojové teplotě, za tu dobu bude poleva tuhnout.
Vyzkoušejte, pochutnejte si a dejte nám vědět, jak se Vám recept líbil :)
Celý koláč = 1775 kcal/ 49 b/ 332 s/ 116 t (18 g vlákniny)