Granola je základem pro všechny, kteří milují křupavé mlsání
Existuje několik důvodů, proč si dopřát domácí granolu, a proč je dobré ji zařadit do svého jídelníčku, buď jako alternativu snídaně nebo jen tak po obědě jako chutný a zdravý snack
- Je plná vlákniny = ovesné vločky mají vysoký obsah vlákniny
- Snadná příprava a dlouhá trvanlivost = tento recept na domácí granolu vydrží 1-2 týdny na chladném a tmavém místě
- Lepší než kupovaná = žádný bílý cukr, žádné zbytečné umělé přísady
- Přírodně slazená = namísto cukru používáme med, javorový sirup nebo jinou zdravou alternativu
Recept na zdravou granolu je v základní formě. Samozřejmostí je, že si ho každý může upravit podle toho, co má rád a co mu chutná. Proto níže uvádíme vhodné a možné alternativy jednotlivých surovin použitých v receptu, které lze zaměnit za jiné dle osobních preferencí.
- Ovesné vločky lze zaměnit za:
- Quinoa vločky
- Vařenou quinou
- Kokosové vločky
- Sušené ovoce lze zaměnit například za lyofilizované ovoce nebo lze použít různé kombinace sušeného, lyofilizovaného a čerstvého ovoce. Lze také přidat například banánové chipsy nalámané na kousky.
- Oříšky + semínka = poměr záleží na nás. Také lze použít celé oříšky a semínka nebo je lze nasekat na menší kousky. Kdo nemá rád oříšky může přidat jen semínka, a naopak :) Nezapomínejme ale, že oříšky a semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, proto je nevynechávejme :)
- Přírodní sladidlo = med, javorový sirup, čekankový sirup, agáve sirup atd. Volba je jen na nás.
- Olej = Olej je důležitý v každém receptu na granolu, protože ji pomáhá vázat dohromady. Existuje tolik možností, pokud jde o olej, takže můžete zvolit svůj oblíbený. Kokosový olej, olivový olej, hroznový olej, avokádový olej, olej z makadamových ořechů, olej z vlašských ořechů nebo tradiční máslo.
- Koření a extrakty = Fantazii se meze nekladou. Granolu si můžeme ochutit skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, kardamonem, mořskou solí nebo lze použít různé extrakty (vanilkový, mandlový atd) nebo přidáme pár kapek flavdrops oblíbené příchutě.
Tak pojďme na to
Potřebujeme:
- Ovesné vločky – 200 g
- Ořechy – 100 g (použili jsme 25 g para ořechů, 40 g vlašských ořechů a 35 g lískových ořechů)
- Semínka – 50 g (nebo více, dle chuti, my jsme přidali dostatek ořechů, takže jsme semínka vynechali)
- Skořici – 1 polévková lžíce
- Med – 75 g (dle chuti)
- Kokosový olej – 50 g
- Sušené ovoce – 100 g (my jsme použili 100 g sušených rozinek a 15 g lyofilizovaných višní)
Příprava: 10 minut
Vaření: 20-25 minut
Celkem: 30 minut
Postup:
- Předehřejeme troubu na 175 °C a nastříkáme plech na pečení nepřilnavým sprejem na vaření nebo jej vyložíme kouskem papíru na pečení.
- Ovesné vločky, oříšky a semínka v misce spolu důkladně promícháme (můžeme přidat i ovoce nebo jej můžeme přidat až na závěr – my máme rádi křupavou granolu, takže sušené ovoce přidáváme již v tomto kroku).
- Pokud používáme kousky čerstvého ovoce, přidáme ho v předchozím kroku a promícháme s ostatními surovinami.
- Dochutíme kořením, extraktem nebo flavdrops a přidáme med (jiné sladidlo) a olej.
- Promícháme, aby se nám všechny suroviny spolu krásně propojily.
- Rovnoměrně rozetřeme na plech a pečeme 20-25 minut. Mezitím po 10 minutách pečení granolu na plechu promícháme a pečeme dále. Pečlivě sledujeme, aby se nám nepřipekla.
- Pečeme do zlatohněda.
- Vyjměme granolu z trouby a poté přidáme sušené ovoce (pokud jsme ho nepřidali na začátku před pečením) a promícháme.
- Před konzumací nebo skladováním necháme alespoň 15 minut vychladnout.
- Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě po dobu 1-2 týdnů.
NUTRIČNÍ HODNOTY na 1 porci granoly (50 g):
kalorie: 250 | |
bílkoviny: 5 | |
sacharidy: 30 | |
tuky: 12 | |
vláknina: 2,5 |
Granolu můžeme podávat zalitou mlékem, zamíchanou do jogurtu nebo do tvarohu, atd.
DOBROU CHUŤ PŘÁTELÉ