Použití kombinace banánů a čokolády asi netřeba nikomu odůvodňovat – je prostě skvělá. A proto jsme se rozhodli ji využít při tomto receptu.
Když mluvíme o muffinech, je důležité si uvědomit, že název odkazuje na zcela odlišné výrobky podle toho, na které straně zeměkoule se nacházíme.
Anglický muffin se velmi liší od americké verze, která používá prášek do pečiva; anglický muffin má velmi starou historii a je stále kynutý kvasnicemi, což z něj dělá spíše chlebík než dortík. Anglické muffiny jsou pečené do tvaru disku a podávané rozdělené na dva kousky, opečené s máslem, a tedy nesou podobnost spíše s lívancem. Slovo muffin je ve skutečnosti odvozeno z francouzského slova mufflet, které se často používá pro chleby, a znamená měkký.
Naproti tomu, americké muffiny jsou vyráběny v jednotlivých formách nebo formičkách. Jsou označované jako „quick bread“ (rychlý chleba), co na rozdíl od anglických muffinů znamená, že ty americké jsou chemicky vykynuté (na rozdíl od kvasnic při anglických), tedy používá se při jejich pečení prášek do pečiva nebo kypřící prášek. Rané americké recepty na muffiny obsahovali mnohem méně ingrediencí, než je tomu v současnosti. Dnes má americký muffin téměř vždy nějakou náplň nebo polevu (borůvky, čokoládové lupínky, maliny, oříšky a pod).
My si dnes připravíme zdravější verzi muffinů, které navíc naplníme čokoládou, aby byly skutečně lahodné na chuť. Recept se tedy spíše podobá americkému typu muffinů :)
POTŘEBUJEME (těsto):
- 2 banány (200g)
- 1 vejce (55g)
- 10g kokosového oleje (+ na vymazání formiček)
- 50g erythritolu (nebo jiného sypkého sladidla)
- 20g mléka (můžete použít i rostlinné, my jsme použili klasické polotučné kravské mléko)
- 200g špaldové mouky
- 6g prášku do pečiva
- 3g jedlé sody
- Špetku soli
- 20g čokoládových chipsů nebo kousků čokolády
Na čokoládovou náplň potřebujeme:
- 100g kvalitní hořké čokolády (použili jsme 70%)
- 50g mléka
- 10g másla
POSTUP (těsto):
- Troubu si předehřejeme na 150 stupňů.
- Rozmixujeme si banány s vajíčkem.
- K rozmixovaným banánem s vajíčkem přidáme všechny ostatní suroviny kromě čokolády – rozmixujeme na hladkou hmotu, aby se nám všechny suroviny spojily.
- K těstu přimícháme kousky čokolády (nebo čokoládové chipsy).
- Hotovým, připraveným těstem plníme košíčky (cca do 3/4).
- Pečeme cca 20 minut na 150 stupňů (pekly jsme v horkovzdušné troubě s horním i dolním ohřevem).
- Zatímco necháme muffiny mírně vychladnout, připravíme si čokoládovou náplň.
POSTUP (náplň):
- Do skleněné misky nalijeme mléko, přidáme máslo a nalámanou čokoládu.
- Zahřejeme v mikrovlnce na cca 30 sekund a po vyjmutí rozmícháme, aby nám vznikla hladká lesklá náplň.
- Náplň bude zpočátku zcela tekutá, a proto ji necháme pár minut vychladnout, aby trošku ztuhla (ne však moc, aby se nám plnění nezkomplikovalo)
- Když máme náplň mírně ztuhlou, koncem vařečky si uděláme do muffinů otvory, které budeme plnit čokoládovou náplní.
- Naplníme a máme hotovo :)
Z uvedeného množství surovin se nám podařilo upéct 12 muffinů klasické velikosti.
1 muffin = 155 kcal/ 4,6b/ 23,4s/ 6,4t (3,7g vlákniny)
DOBROU CHUŤ