Mnoho lidí hledá náhražky cukru jako vhodnou alternativu, zvláště pokud se obávají o zdraví zubů, snaží se hubnout nebo trpí cukrovkou (případně se jí obávají). Xylitol a Erythritol jsou dvě alternativy, které byste možná měli zvážit. Ale která z nich je zdravější volbou?
Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Proto stojí za to prozkoumat téma podrobněji.
Ačkoli od 60. let byla provedena řada studií o zdravotních výhodách xylitolu, erythritol přitahoval pozornost výzkumných pracovníků až na počátku 90. let.
Co jsou náhražky cukru?
Náhražky cukru jsou alternativou sladidla s nízkým nebo žádným obsahem kalorií k běžnému stolnímu cukru. Najdete je v mnoha potravinách a nápojích uváděných na trh jako „bez cukru“ nebo „dietní“. Xylitol a Erythritol patří mezi cukerné alkoholy.
Cukerné alkoholy jsou sladidla se sníženým obsahem kalorií. Navzdory názvu neobsahují žádný alkohol. Tyto sladké alternativy mohou být užitečné při hubnutí. Mají méně kalorií a sacharidů než cukr. Cukerné alkoholy mají další zdravotní výhody, které jsou popsány níže. Ale u některých lidí mohou způsobit, naopak, zažívací potíže.
Na rozdíl od cukru, medu a javorového sirupu Xylitol a Erythritol nespouštějí prudký nárůst hladiny glukózy v krvi a také reakci na inzulín, což může způsobit cukrovku a přírůstek hmotnosti.
Co je Xylitol?
Zdroj: Xylitol at Rs 400/kilogram | Ambawadi | Ahmedabad| ID: 14883742362 (indiamart.com)
Už přidělování cukru během druhé světové války vedlo k zájmu o náhražky cukru. Zájem o xylitol a další polyoly se zvýšil, což vedlo k jejich charakterizaci a výrobním metodám.
Xylitol je přírodní látka nacházející se v ovoci a zelenině a přirozeně se vyskytuje také v našem těle. Se stejnou sladkostí, chutí a objemem jako cukr lze xylitol použít mnoha stejnými způsoby. Má přibližně o 40 procent méně kalorií než cukr. Vysoký denní příjem ale může mít za následek průjem kvůli jeho laxativním vlastnostem. Vezměte na vědomí také to, že xylitol je pro psy toxický, proto dávejte pozor, abyste se svými mazlíčky nesdíleli žádné jídlo obsahující xylitol.
Přínosy xylitolu pro zdraví
- Xylitol a cukrovka
Xylitol může pomoci lidem dosáhnout stabilnější hladiny cukru v krvi.[1] Podle jedné studie[2] může být také prospěšný při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu.
- Xylitol a zdraví ústní dutiny
Pravidelné užívání xylitolu způsobuje, že bakterie tvořící dutinu hladovějí a odumírají téměř o 75 procent, uvádí studie.[3] Také zvyšuje tok slin a vytváří zásaditější prostředí.
- Xylitol a infekce uší a horních cest dýchacích
Xylitol inhibuje růst bakterií Streptococcus pneumoniae. Tato bakterie je hlavní příčinou infekcí středního ucha a sinusitidy. Analýza[4] ukazuje, že děti, které konzumovaly xylitol v žvýkačce, sirupu nebo pastilkách dvakrát denně, snížily riziko ušních infekcí o 25 procent. Pro xylitol neexistují dlouhodobé údaje o bezpečnosti. Ale byl schválen řadou agentur.
TIPY NA PRODUKTY, VE KTERÝCH JE OBSAŽEN XYLITOL
Co je Erythritol?
Erythritol objevil v roce 1848 skotský chemik John Stenhouse.
Zdroj: John Stenhouse - Wikipedia
Toto sladidlo se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce. Vyskytuje se také v houbách a potravinách pocházejících z kvašení, jako je víno, sýr a sójová omáčka. Běžně se používá jako sypké sladidlo v nízkokalorických potravinách a nemá žádnou pachuť. Nemá žádné kalorie a nezdá se, že by způsoboval stejné zažívací potíže jako jiné cukerné alkoholy.[5] Jeho konzumace však může vést k refluxu kyseliny a podpořit dehydrataci a ztrátu elektrolytů. Erythritol se rychle vstřebává do krve, maximální množství se objeví za méně než dvě hodiny; většina perorální dávky (80 až 90 %) se vylučuje v nezměněné formě močí do 24 hodin.
Zdroj: Erythritol: Healthy Sweetener or Dangerous to Use? - Dr. Axe
Přínosy erythritolu pro zdraví
- Erythritol a cukrovka
Studie naznačuje, že erythritol může být preferovanou náhražkou cukru pro lidi s cukrovkou.[6]
- Erythritol a zdraví ústní dutiny
Stejně jako ostatní cukerné alkoholy, ani erythritol nevede k zubnímu kazu.
- Erythritol jako antioxidant
Vědci ve studii[7] zjistili, že erythritol působí jako silný antioxidant s příznivým účinkem na krevní cévy.
- Erythritol a krevní tlak
Studie[8] z roku 2019 naznačuje, že nahrazení cukrů, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza, erythritolem, může zlepšit krevní tlak po jídle.
TIPY NA PRODUKTY, VE KTERÝCH JE OBSAŽEN ERYTHRITOL
Který z nich je tedy zdravější?
Studie[9] zjistila, že erythritol může být pro zdraví zubů lepší než xylitol. A ve srovnání s xylitolem může být erythritol plně absorbován naším tělem, což způsobuje menší trávicí potíže. Studie z roku 2007 porovnávala trávicí účinky stolního cukru s erythritolem a xylitolem. Subjekty studie konzumující xylitol zaznamenaly průjem, nevolnost a nadýmání. Ti, kteří užívali erythritol, zaznamenali významně méně příznaků. U účastníků, kteří užívali 20 g a 35 g erythritolu, nedošlo k žádným nepříznivým účinkům na trávení. Člověk konzumující erythritol přitom v průměru každý den zkonzumuje cca 13 g, což je mnohem méně než ve studii.
Erytritol navíc vůbec nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zatímco xylitol má malý dopad. Centrum pro vědu ve veřejných zájmech[10] doporučuje omezit xylitol, zatímco erythritol klasifikuje jako bezpečný. Obě by se přesto měly používat s mírou.
Pokud se rozhodnete je používat, je nejlepší nejdříve toto rozhodnutí prodiskutovat se svým lékařem a sledovat, jak vaše tělo na tyto látky reaguje.
ROZDÍLY
- Xylitol obsahuje 2,4 kalorií na gram, zatímco Erythritol obsahuje 0,2 kalorií na gram.
- Xylitol je 100% sladký jako cukr. Erythritol je ze 70% sladký jako cukr.
- Erythritol má nižší glykemický index než Xylitol.
Ačkoli se oba přirozeně nacházejí v ovoci a rostlinách, procházejí různými procesy, když jsou komerčně vyráběny pro použití jako sladidla. Erythritol se obvykle vyrábí fermentací jiného přírodního cukru, glukózy, zatímco xylitol se extrahuje z kukuřičných klasů nebo stromů.
Pro některé lidi může být nejlepší strategií pro dosažení optimálního zdraví a hubnutí naučit se vychutnávat skutečná jídla v neslazeném stavu. Může chvíli trvat, než se vaše chuťové buňky přizpůsobí, ale postupem času můžete objevit zcela nové ocenění jemné sladkosti přírodních nezpracovaných potravin. Volba je jen na vás.
........................................................................................................................................................................
[1] Effects of Xylitol as a Sugar Substitute on Diabetes-Related Parameters in Nondiabetic Rats | Journal of Medicinal Food (liebertpub.com)
[2] Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation - PubMed (nih.gov)
[3] Effect of xylitol on cariogenic and beneficial oral streptococci: a randomized, double-blind crossover trial (nih.gov)
[4] Xylitol for preventing acute otitis media in children up to 12 years of age - Azarpazhooh, A - 2011 | Cochrane Library
[5] Některé cukerné alkoholy mohou způsobit gastrointestinální potíže, protože tělo tyto alkoholy plně neabsorbuje. Zdá se však, že erythritol způsobuje méně těchto problémů ve srovnání s jinými cukrovými alkoholy. (Erythritol: What is it, nutrition, and benefits (medicalnewstoday.com))
[6] Effects of Erythritol on Endothelial Function in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus – A Pilot Study (nih.gov)
[7] Erythritol is a sweet antioxidant - ScienceDirect
[8] Acute Effects of Nutritive and Non-Nutritive Sweeteners on Postprandial Blood Pressure (nih.gov)
[9] Effect of erythritol and xylitol on dental caries prevention in children - PubMed (nih.gov)
[10] Chemical Cuisine | Center for Science in the Public Interest (cspinet.org)