Glutathion je antioxidant produkovaný v buňkách. Skládá se převážně ze tří aminokyselin: glutaminu, glycinu a cysteinu. Hladiny glutathionu v těle mohou snížit některé faktory, včetně špatné výživy, toxinů ze životního prostředí a stresu. Jeho hladiny také klesají s věkem.
Kromě toho, že je glutathion přirozeně produkován v těle, může být podáván i orálně (kapsle) anebo v tekuté formě. Orální požití glutathionu však nemusí být za určitých podmínek tak účinné jako intravenózní podání.
Zde je několik výhod užívání Glutathionu:
- Snižuje oxidační stres
Oxidační stres nastává, když existuje nerovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla bojovat proti nim. Příliš vysoká hladina oxidačního stresu může být předzvěstí mnoha onemocnění. Patří mezi ně cukrovka, rakovina a revmatoidní artritida. Glutathion pomáhá odvrátit dopad oxidačního stresu.
- Může zlepšit psoriázu
Malá studie[1] ukázala, že syrovátkový protein, pokud se podává orálně, zlepšil psoriázu s další léčbou nebo bez ní. Bylo prokázáno, že syrovátkový protein zvyšuje hladinu glutathionu. Účastníci studie dostávali 20 gramů denně jako perorální doplněk po dobu tří měsíců.
- Snižuje poškození buněk způsobené onemocněním jater
Buněčná smrt v játrech může být zhoršena nedostatkem antioxidantů, včetně glutathionu. To může vést k tukovým onemocněním jater jak u těch, kteří užívají alkohol, tak u těch, kteří tak nečiní. Bylo prokázáno, že glutathion zlepšuje hladinu bílkovin, enzymů a bilirubinu v krvi jedinců s chronickým onemocněním jater. Studie[2] uvádí, že účinky glutathionu byli nejúčinnější, když byl podáván lidem s tukovým onemocněním jater intravenózně, ve vysokých dávkách. Účastníci studie také prokázali snížení malondialdehydu, markeru poškození buněk v játrech. Další malá studie[3] zjistila, že orálně podávaný glutathion měl po proaktivních změnách životního stylu pozitivní účinky na lidi s onemocněním jater, které nebylo způsobeno užíváním alkoholu. V této studii byl glutathion poskytován ve formě doplňku v dávce 300 miligramů denně po dobu čtyř měsíců.
- Zlepšuje inzulínovou rezistenci u starších jedinců
Jak lidé stárnou, produkují méně glutathionu. Vědci z Baylor School of Medicine[4] použili kombinaci studií na zvířatech a na lidech k prozkoumání role glutathionu při regulaci hmotnosti a inzulínové rezistenci u starších jedinců. Výsledky studie ukázaly, že nízké hladiny glutathionu byly spojeny s menším spalováním tuků a vyšší mírou ukládání tuku v těle. U starších pacientů byl do stravy přidán cystein a glycin, aby se zvýšily hladiny glutathionu, které během dvou týdnů vzrostli, což zlepšilo inzulínovou rezistenci a spalování tuků.
- Zvyšuje mobilitu lidí s onemocněním periferních tepen
K onemocnění periferních tepen dochází, když jsou periferní tepny ucpané plakem. Nejčastěji se to děje v nohou. Jedna studie[5] uvádí, že glutathion zlepšil krevní oběh a zvýšil schopnost účastníků studie chodit bez bolesti na delší vzdálenosti. Účastníkům, kteří dostávali glutathion místo placeba ve fyziologickém roztoku, byly podávány intravenózní infuze dvakrát denně po dobu pěti dnů a poté byly analyzovány na mobilitu.
- Snižuje příznaky Parkinsonovy choroby
Parkinsonova choroba postihuje centrální nervový systém a je definována příznaky, jako je třes. V současné době na ní neexistuje lék. Jedna starší studie[6] dokumentovala pozitivní účinky intravenózně podávaného glutathionu na příznaky, jako jsou třes a ztuhlost. I když je zapotřebí dalšího výzkumu, tato případová zpráva naznačuje, že glutathion může pomoci zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života lidí s tímto onemocněním.
- Může pomoci v boji proti autoimunitním onemocněním
Chronický zánět způsobený autoimunitními chorobami může zvýšit oxidační stres. Mezi tato onemocnění patří revmatoidní artritida, celiakie a lupus. Podle jedné studie[7] glutathion pomáhá snižovat oxidační stres buď stimulací, nebo snížením imunologické odpovědi těla. Autoimunitní onemocnění útočí na mitochondrie ve specifických buňkách. Glutathion pracuje na ochraně buněčných mitochondrií eliminací volných radikálů.
- Může snížit oxidační poškození u dětí s autismem
Několik studií[8], včetně klinické studie uváděné v Medical Science Monitor[9], naznačuje, že děti s autismem mají vyšší hladinu oxidačního poškození a nižší hladinu glutathionu v mozku. To zvyšuje náchylnost k neurologickému poškození u dětí s autismem z látek, jako je rtuť. Osmitýdenní klinické hodnocení u dětí ve věku od 3 do 13 let používalo orální nebo transdermální aplikaci glutathionu. Autistické změny příznaků nebyly hodnoceny jako součást studie, ale děti v obou skupinách vykazovaly zlepšení hladin cysteinu, síranu plazmy a glutathionu v plné krvi.
- Může snížit dopad nekontrolované cukrovky
Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je spojena se sníženým množstvím glutathionu. To může vést k oxidačnímu stresu a poškození tkání. Studie zjistila, že doplňky stravy s cysteinem a glycinem zvýšily hladinu glutathionu. Také snížil oxidační stres a poškození u lidí s nekontrolovanou cukrovkou, a to navzdory vysoké hladině cukru. Účastníci studie[10] dostávali po dobu dvou týdnů 0,81 milimolů na kilogram (mmol / kg) cysteinu a 1,33 mmol / kg glycinu denně.
- Může snížit příznaky onemocnění dýchacích cest
N-acetylcystein je lék používaný k léčbě stavů, jakými jsou astma a cystická fibróza. Jako inhalant pomáhá ředit hlen a také snižuje zánět. N-acetylcystein je vedlejším produktem glutathionu.[11] Glutathion se nachází v některých potravinách, i když jeho vaření a pasterizace významně snižují jeho hladinu. Jeho nejvyšší koncentrace jsou v:
- syrovém nebo krvavém masu,
- nepasterizovaném mléce a jiných nepasterizovaných mléčných výrobcích,
- čerstvě sklizeném ovoci a zelenině, jako je avokádo a chřest.
Glutathion obsahuje molekuly síry, což může být důvod, proč potraviny s vysokým obsahem síry pomáhají zvýšit jeho přirozenou produkci v těle. Mezi tyto potraviny patří:
- křupavá zelenina, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta
- allium zelenina, jako je česnek a cibule
- vejce
- ořechy
- luštěniny
- libové bílkoviny, jako jsou ryby a kuřecí maso
Mezi další potraviny a bylinky, které přirozeně zvyšují hladinu glutathionu, patří:
- ostropestřec mariánský (1, 2, 3, 4, 5)
- lněné semínko
- guso mořské řasy
- syrovátka
Glutathion je také negativně ovlivněn nespavostí. Pravidelný dostatek odpočinku může pomoci zvýšit jeho hladinu.
Strava bohatá na potraviny podporující glutathion nepředstavuje žádná rizika. Užívání doplňků však nemusí být vhodné pro každého. Poraďte se s lékařem o užívání glutathionu, abyste zjistili, zda je pro vás vhodný. Možné nežádoucí účinky mohou zahrnovat:
- břišní křeče
- nadýmání
- potíže s dýcháním v důsledku zúžení průdušek
- alergické reakce, jako je vyrážka
Glutathion je silný antioxidant, který se vyrábí v buňkách těla. Jeho hladiny se snižují v důsledku stárnutí, stresu a toxinů. Zvýšení glutathionu může poskytnout mnoho zdravotních výhod, včetně snížení oxidačního stresu.
10 přirozených způsobů, jak zvýšit hladinu glutathionu
- Konzumujte potraviny bohaté na síru
Síra je důležitý minerál, který se přirozeně vyskytuje v některých rostlinných a bílkovinných potravinách. Je to nezbytné pro strukturu a aktivitu důležitých bílkovin a enzymů v těle. Je pozoruhodné, že pro syntézu glutathionu je potřebná síra.[12] Síra se nachází ve dvou aminokyselinách v potravinách: methionin a cystein. Primárně pochází z dietních bílkovin, jako je hovězí maso, ryby a drůbež. Existují však také vegetariánské zdroje síry – křupavá zelenina, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák, kel, řeřicha. Řada studií na lidech a zvířatech zjistila, že konzumace zeleniny bohaté na síru může snížit oxidační stres zvýšením hladiny glutathionu.[13] Allium zelenina, včetně česneku, šalotky a cibule, také zvyšuje hladinu glutathionu – pravděpodobně kvůli jejich sloučeninám obsahujícím síru.[14]
- Zvyšte příjem vitaminu C
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se nachází v různých potravinách, zejména v ovoci a zelenině. Jahody, citrusové plody, papája, kiwi a paprika jsou příkladem potravin bohatých na vitamín C. Tento vitamin má mnoho funkcí, mimo jiné funguje jako antioxidant, který chrání buňky před oxidačním poškozením. Rovněž udržuje v těle zásobu dalších antioxidantů, včetně glutathionu. Vědci zjistili, že vitamin C může pomoci zvýšit hladinu glutathionu tím, že nejprve napadne volné radikály, čímž šetří glutathion. Zjistilo se také, že vitamin C pomáhá znovu zpracovat glutathion přeměnou oxidovaného glutathionu zpět na jeho aktivní formu. Vědci zjistili, že užívání doplňků vitaminu C zvyšuje hladinu glutathionu v bílých krvinkách u zdravých dospělých. V jedné studii dospělí užívali 500–1 000 mg vitaminu C denně po dobu 13 týdnů, což vedlo k 18% zvýšení glutathionu v bílých krvinkách.[15] Další studie ukázala, že užívání 500 mg doplňků vitaminu C denně zvýšilo glutathion v červených krvinkách o 47 %.[16] Tyto studie však zahrnovaly doplňky vitaminu C. Vzhledem k tomu, že doplňky jsou koncentrované verze vitaminu, není jasné, zda by potraviny měly stejný účinek. Je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda můžete zvýšit hladinu glutathionu konzumací potravin obsahujících vitamin C.
- Přidejte do své stravy potraviny bohaté na selen
Selen je základní minerál a glutathionový kofaktor, což znamená, že je to látka potřebná pro aktivitu glutathionu. Mezi nejlepší zdroje selenu patří hovězí, kuřecí, rybí, orgánové maso, tvaroh, hnědá rýže a para ořechy. Zvýšením příjmu selenu můžete pomoci udržet nebo zvýšit přísun glutathionu do vašeho těla. Jedna studie zkoumala účinky doplňků selenu u 45 dospělých s chronickým onemocněním ledvin. Všichni dostávali 200 mikrogramů selenu denně po dobu tří měsíců. Zajímavé je, že všechny jejich hladiny glutathionperoxidázy se významně zvýšily.[17] Další studie ukázala, že užívání doplňků selenu zvyšuje hladinu glutathionperoxidázy u pacientů na hemodialýze.[18] Výše uvedené studie opět zahrnovaly spíše doplňky než potraviny bohaté na selen. Dále je důležité si uvědomit, že přijatelná horní úroveň příjmu (UL) je stanovena na 400 mcg denně. Kvůli možné toxicitě nezapomeňte prodiskutovat selenové doplňky a dávkování se svým lékařem. U většiny zdravých dospělých zajistí vyvážená strava s potravinami bohatými na selen dostatečnou hladinu selenu – a tedy i zdravou hladinu glutathionu.
- Jezte potraviny přirozeně bohaté na glutathion
Lidské tělo produkuje glutathion, ale existují i zdroje vyskytující se ve stravě. Špenát, avokádo, chřest jsou některé z nejbohatších zdrojů. Přesto, že mají menší dopad na zvyšování hladin glutathionu, mohou potraviny bohaté na glutathion pomoci snížit oxidační stres. Například neexperimentální studie ukázala, že lidé, kteří konzumovali potraviny bohaté na glutathion, měli nižší riziko vzniku rakoviny úst.[19] Je potřebný další výzkum, aby bylo možné plně pochopit účinek potravin bohatých na glutathion na oxidační stres a hladiny glutathionu.
- Zařaďte syrovátkový protein (whey)
Produkce glutathionu ve vašem těle závisí na určitých aminokyselinách. Aminokyselina zvaná cystein je obzvláště důležitá aminokyselina, která se účastní syntézy glutathionu. Potraviny bohaté na cystein, jako je syrovátková bílkovina, mohou zvýšit váš přísun glutathionu.[20] Výzkum ve skutečnosti toto tvrzení silně podporuje, protože mnoho studií zjistilo, že syrovátkový protein může zvyšovat hladinu glutathionu, a tím snižovat oxidační stres.[21]
- Zvažte užívaní Ostropestřece mariánského
Ostropestřec mariánský je dalším zdrojem, jak přirozeně zvýšit hladinu glutathionu. Ostropestřec mariánský se skládá ze tří aktivních sloučenin, souhrnně známých jako silymarin. Silymarin se nachází ve vysokých koncentracích v extraktu z ostropestřce mariánského a je dobře známý pro své antioxidační vlastnosti.[22] Kromě toho bylo prokázáno, že silymarin zvyšuje hladinu glutathionu. Vědci se domnívají, že silymarin je schopen udržovat hladinu glutathionu prevencí poškození buněk.[23]
- Vyzkoušejte extrakt z kurkumy
Kurkuma je zářivá žlutooranžová bylina a oblíbené koření v indické kuchyni. Léčivé vlastnosti kurkumy jsou pravděpodobně spojeny s její hlavní složkou, kurkuminem. Obsah kurkuminu je ve srovnání s kořením mnohem koncentrovanější v extraktu kurkumy. Četné studie na zvířatech ukázaly, že kurkuma a kurkuminový extrakt mají schopnost zvyšovat hladinu glutathionu.[24] Vědci dospěli k závěru, že kurkumin nacházející se v kurkumě může pomoci při obnově přiměřené hladiny glutathionu a zlepšit aktivitu glutathionových enzymů.
- Dostatečně spěte
Dobrý noční odpočinek je nezbytný pro celkové zdraví. Je zajímavé, že dlouhodobý nedostatek spánku může způsobit oxidační stres, a dokonce i hormonální nerovnováhu.[25] Výzkum dále ukázal, že chronický nedostatek spánku může snížit hladinu glutathionu. Například studie měřící hladiny glutathionu u 30 zdravých lidí a 30 lidí s nespavostí zjistila, že aktivita glutathionperoxidázy byla významně nižší u pacientů s nespavostí.[26] Několik studií na zvířatech také ukázalo, že deprivace spánku způsobuje snížení hladin glutathionu.[27] Proto se ujistěte, že máte dobrý, regenerační spánek každou noc, může pomoci udržovat nebo zvyšovat hladinu tohoto antioxidantu.
Doplňky pro podporu spánku naleznete ZDE.
- Pravidelně cvičte
Lékaři a poskytovatelé zdravotní péče již dlouho doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu. Není žádným překvapením, že cvičení prospívá jak vašemu fyzickému, tak duševnímu zdraví. Nedávný výzkum ukazuje, že cvičení je také užitečné při udržování nebo zvyšování hladiny antioxidantů, zejména glutathionu. Sportovci, kteří trénují bez zachování přiměřené výživy a odpočinku, však mohou být vystaveni riziku snížené produkce glutathionu.[28]
- Vyvarujte se pití příliš velkého množství alkoholu
Není žádným překvapením, že mnoho nepříznivých účinků na zdraví souvisí s chronickým a nadměrným příjmem alkoholu. Alkoholismus je běžně spojován s onemocněními, jako je cirhóza jater, poškození mozku a pankreatitida. I když to není příliš známé, poškození plic je také nepříznivým důsledkem alkoholismu. To pravděpodobně souvisí s vyčerpáním hladin glutathionu v plicích. Ve skutečnosti mají zdravé plíce až 1000krát více glutathionu než jiné části těla.[29] Vyčerpání glutathionu v plicích alkoholiků je s největší pravděpodobností způsobeno oxidačním stresem způsobeným chronickým užíváním alkoholu.[30] Výzkum zjistil 80–90% pokles hladin glutathionu v plicích u těch, kteří pravidelně konzumují nadměrné množství alkoholu.[31] Omezení příjmu alkoholu vám tedy může pomoci udržovat zdravé hladiny glutathionu.
............................................................................................................................
[1] Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study - PubMed (nih.gov)
[2] [Glutathione in the treatment of chronic fatty liver diseases] - PubMed (nih.gov)
[3] Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study - PubMed (nih.gov)
[4] Correcting glutathione deficiency improves impaired mitochondrial fat burning, insulin resistance in aging (bcm.edu)
[5] Effect of Glutathione Infusion on Leg Arterial Circulation, Cutaneous Microcirculation, and Pain-Free Walking Distance in Patients With Peripheral Obstructive Arterial Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial - Mayo Clinic Proceedings
[6] Effect of Glutathione Infusion on Leg Arterial Circulation, Cutaneous Microcirculation, and Pain-Free Walking Distance in Patients With Peripheral Obstructive Arterial Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial - Mayo Clinic Proceedings
[7] Glutathione: a key player in autoimmunity - PubMed (nih.gov)
[8] Evidence of oxidative damage and inflammation associated with low glutathione redox status in the autism brain - PubMed (nih.gov)
[9] A clinical trial of glutathione supplementation in autism spectrum disorders (nih.gov)
[10] Glutathione Synthesis Is Diminished in Patients With Uncontrolled Diabetes and Restored by Dietary Supplementation With Cysteine and Glycine | Diabetes Care (diabetesjournals.org)
[11] The Antioxidant Role of Glutathione and N-Acetyl-Cysteine Supplements and Exercise-Induced Oxidative Stress (nih.gov)
[12] The effects of sulfur amino acid intake on immune function in humans - PubMed (nih.gov)
[13] Consumption of Brussels sprouts results in elevated alpha-class glutathione S-transferase levels in human blood plasma - PubMed (nih.gov)
[14] Effects of organosulfur compounds from garlic and onions on benzo[a]pyrene-induced neoplasia and glutathione S-transferase activity in the mouse - PubMed (nih.gov)
[15] Vitamin C augments lymphocyte glutathione in subjects with ascorbate deficiency - PubMed (nih.gov)
[16] Vitamin C elevates red blood cell glutathione in healthy adults - PubMed (nih.gov)
[17] Effect of Selenium Supplementation on Glutathione Peroxidase Enzyme Activity in Patients With Chronic Kidney Disease: A Randomized Clinical Trial (nih.gov)
[18] Selenium and glutathione levels, and glutathione peroxidase activities in blood components of uremic patients on hemodialysis supplemented with selenium and treated with erythropoietin - PubMed (nih.gov)
[19] Dietary glutathione intake and the risk of oral and pharyngeal cancer - PubMed (nih.gov)
[20] Signaling pathways and molecular mechanisms through which branched-chain amino acids mediate translational control of protein synthesis - PubMed (nih.gov)
[21] Effects of sheep/goat whey protein dietary supplementation on the redox status of rats - PubMed (nih.gov)
[22] Milk thistle in liver diseases: past, present, future - PubMed (nih.gov)
[23] Silymarin protects against paracetamol-induced lipid peroxidation and liver damage - PubMed (nih.gov)
[24] Curcumin, a natural plant phenolic food additive, inhibits cell proliferation and induces cell cycle changes in colon adenocarcinoma cell lines by a prostaglandin-independent pathway - PubMed (nih.gov)
[25] Sleep deprivation and oxidative stress in animal models: a systematic review - PubMed (nih.gov)
[26] Oxidative stress in patients with primary insomnia - PubMed (nih.gov)
[27] Effect of REM sleep deprivation on the antioxidant status in the brain of Wistar rats (nih.gov)
[28] Physical exercise intensity can be related to plasma glutathione levels - PubMed (nih.gov)
[29] The alcoholic lung: epidemiology, pathophysiology, and potential therapies - PubMed (nih.gov)
[30] Chronic alcoholism alters systemic and pulmonary glutathione redox status - PubMed (nih.gov)
[31] The alcoholic lung: epidemiology, pathophysiology, and potential therapies - PubMed (nih.gov)