Kolagen je nejhojnější bílkovinou ve vašem těle.
Plní různé důležité role, včetně zajištění struktury pokožky a napomáhání srážení krve.
V posledních letech si získal popularitu i jako doplněk výživy a přísada do kosmetických výrobků.
Co je kolagen?
Jak už jsme již zmínili výše, kolagen je nejhojnější bílkovina ve vašem těle a tvoří asi jednu třetinu jeho bílkovinného složení.
Je to jeden z hlavních stavebních kamenů kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Kolagen se také nachází v mnoha dalších částech těla, včetně krevních cév, rohovky a zubů.
Můžete si ho představit jako „lepidlo“, které drží všechny tyto věci pohromadě. Ve skutečnosti toto slovo pochází z řeckého slova „kólla“, což znamená lepidlo.
Co dělá kolagen v našem těle?
Existuje nejméně 16 druhů kolagenu. Čtyři hlavní typy jsou typu I, II, III a IV.[1]
Zde je bližší pohled na čtyři hlavní typy kolagenu a jejich role ve vašem těle:
- Typ I. - Tento typ tvoří 90 % kolagenu vašeho těla a je vyroben z hustě zabalených vláken. Poskytuje strukturu pokožce, kostem, šlachám, vláknité chrupavce, pojivové tkáni a zubům.
- Typ II. - Tento typ je vyroben z více volně balených vláken a nachází se v elastické chrupavce, která tlumí vaše klouby.
- Typ III. - Tento typ podporuje strukturu svalů, orgánů a tepen.
- Typ IV. - Tento typ pomáhá s filtrací a nachází se ve vrstvách pokožky.
Jak stárnete, vaše tělo produkuje méně a méně kvalitní kolagen.
Jedním z viditelných znaků je vaše pokožka, která se stává méně pevnou a pružnou. Chrupavka také s věkem oslabuje.
Živiny, které zvyšují produkci kolagenu
Veškerý kolagen začíná jako prokolagen. Vaše tělo vytváří prokolagen kombinací dvou aminokyselin – glycinu a prolinu. Tento proces využívá vitamin C.
Možná budete schopni pomoci svému tělu produkovat tento důležitý protein zajištěním dostatku následujících živin:
- Vitamin C – Velké množství se nachází v citrusových plodech, paprikách a jahodách.
- Prolin – Velké množství se nachází ve vaječných bílcích, pšeničných klíčcích, mléčných výrobcích, zelí, chřestu a houbách.
- Glycin – Velké množství se nachází ve vepřové kůži, kuřecí kůži a želatině, ale glycin se také nachází v různých potravinách obsahujících bílkoviny.
- Měď – Velké množství se nachází v mase, sezamových semínkách, kakaovém prášku, kešu oříšcích a čočce.
Vaše tělo navíc potřebuje vysoce kvalitní bílkoviny, které obsahují aminokyseliny potřebné k tvorbě nových bílkovin. Maso, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, luštěniny a tofu jsou vynikajícími zdroji aminokyselin.
Věci, které poškozují kolagen
Možná je ještě důležitější vyhnout se následujícímu chování ničícímu kolagen:
- Jíst příliš mnoho cukru a rafinovaných sacharidů. Cukr narušuje schopnost kolagenu na samoopravu. Minimalizujte spotřebu přidaného cukru a rafinovaných sacharidů.[2]
- Příliš mnoho slunečního svitu. Ultrafialové záření může snížit produkci kolagenu. Chraňte se před nadměrným slunečním zářením.[3]
- Kouření. Kouření snižuje produkci kolagenu. To může zhoršit hojení ran a vést k vráskám.[4]
Některé autoimunitní poruchy, jako je lupus, mohou také poškozovat kolagen.
Přírodní zdroje
Kolagen se nachází v pojivových tkáních živočišných potravin. Například se vyskytuje ve velkém množství v kuřecí a vepřové kůži. Jedním z obzvláště bohatých zdrojů je kostní vývar.
Želatina je v zásadě vařený kolagen, takže má velmi vysoký obsah aminokyselin potřebných k jeho výrobě.
Výhody kolagenových výživových doplňků
Pokud chcete vědět něco o potenciálních výhodách užívání kolagenových doplňků, zkuste si přečíst náš článek "Potenciální výhody užívání kolagenových doplňků".
Kolagenové doplňky najdete zde.
.......................................................................................................................................................................................
[1] Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix - Molecular Cell Biology - NCBI Bookshelf (nih.gov)
[2] Nutrition and aging skin: sugar and glycation - PubMed (nih.gov)
[3] Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals (nih.gov)
[4] Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin - PubMed (nih.gov)
[5] Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men (nih.gov)
[6] Sarkopenie je úbytek svalové hmoty (řecky sarka = maso, tělesná hmota, latinsky penia = chudost, nedostatek) a svalové síly přicházející a prohlubující se s věkem, vede ke snížené pohyblivosti.
[7] Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial (nih.gov)
[8] Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial (nih.gov)
[9] Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature - PubMed (nih.gov)
[10] 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain - PubMed (nih.gov)
[11] Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial - PubMed (nih.gov)
[12] Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis (nih.gov)
[13] A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study (nih.gov)
[14] Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study - PubMed (nih.gov)
[15] 1809-9823-rbgg-19-01-00153.pdf (scielo.br)
[16] A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia: a randomized controlled trial - PubMed (nih.gov)
[17] Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix - Molecular Cell Biology - NCBI Bookshelf (nih.gov)
[18] Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans (nih.gov)
[19] Jedná se o zánětlivé onemocnění střevních sliznic, které může vyústit do mnoha zdravotních komplikací. Jde o poškození a netěsnost střevní sliznice. Úkolem střevní sliznice je i nevpustit do těla látky, které se nacházejí ve střevě, a které by mohly způsobit v těle problémy - záněty, kdyby do těla takto pronikly. Sliznice a nejen střevní, jsou tak jakousi kůží našeho těla. Jako kůže chrání tělo z vnějšku, střevní sliznice chrání střevo zevnitř. Proto je zdraví sliznic nesmírně důležité.